Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Česko je čím dál závislejší na exportu do zemí EU, vládní strategie má přitom opačný cíl

Česko je čím dál závislejší na exportu do zemí EU, vládní strategie má přitom opačný cíl

Do zemí Evropské unie míří čím dál větší podíl českého exportu. V letošním prvním pololetí stoupl podíl unie na celkovém tuzemském vývozu meziročně o půl procentního bodu na 84,2 procenta. Ještě v letech 2012 a 2013 to bylo 81 procent. Za první pololetí roku se celkový export zvýšil pouze mírně, o 0,2 procenta, na 2,15 bilionu korun. Klesá vývoz do Asie a Severní Ameriky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Vláda přitom již v roce 2012 schválila exportní strategii ČR pro roky 2012 až 2020, jejímž hlavním cílem bylo snížit závislost českého vývozu na EU.

Vývoz tuzemských firem mimo EU v pololetí klesl o 2,7 procenta. Do Asie putovalo o devět procent českého zboží méně, do Severní Americky o 2,3 procenta méně.

Export do EU naopak vzrostl o téměř procento. Zatímco vývoz do Německa stagnoval, více zboží plynulo například do Rakouska (+1,8 procenta) či Francie (+1,1 pct). O celou čtvrtinu se zvýšil vývoz do severní Afriky. „Nejvíce se meziročně zvýšil český export do Alžírska, a to o 89 procent na 2,19 miliardy korun. Následují Irsko, Bělorusko, Egypt a Singapur s růstem exportu o více než 30 procent,“ dodala Eva Veličková ze Svazu průmyslu a dopravy.

Podle Hospodářské komory závislost českého exportu na zemích EU roste navzdory dlouhodobým politickým proklamacím, že je třeba český export diverzifikovat. Pokud se v EU objeví hospodářské problémy, vždy dolehnou nejvíce právě na otevřenou proexportně orientovanou a spíše subdodavatelskou ekonomiku, jakou je ČR. „Také proto snahou státu by proto mělo být, aby nacházel pro exportéry nové trhy, a přispěl tak k diverzifikaci tuzemského vývozu. Problém je, že proklamovaná diverzifikace exportu probíhá ale více jen na papíře než ve skutečnosti,“ uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Komora předpokládá, že závislost tuzemského vývozu na zemích EU bude nadále růst. „I třeba proto, že od posledních voleb se uskutečnila jen jediná podnikatelská mise (do zahraničí) za účasti ministra,“ dodal Diro. České firmy tak podle něj nyní přicházejí o exportní i investiční příležitosti, kterých se ujímají zahraniční firmy.

Největší obchodní partneři EUNejvětší obchodní partneři EUautor: Info.cz

Podle Svazu průmyslu a dopravy jsou to právě vzdálenější destinace, jako jsou Latinská a Severní Amerika, jihovýchodní Asie nebo postsovětské země, kde je podpora státu klíčová. „Dobrým výsledkům našich exportérům určitě nenahrává současná nejistota spojená s probíhající reformou institucí na podporu exportu jako jsou ČEB, EGAP, CzechTrade a CzechInvest,“ dodala Veličková.

Podle Asociace exportérů nelze předpokládat, i vzhledem k očekávanému posilování koruny, zdražování ropy na světových trzích a nedostatku pracovníků na trhu práce, že by export letos mohl překonat loňské rekordy. "Druhá polovina roku bude pro český vývoz velkou výzvou," uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1