Česko je na 27. místě v žebříčku nejvíce inovativních ekonomik světa, do elitní dvacítky poprvé pronikla Čína

ČTK

mst

Čína se letos poprvé zařadila mezi dvacet nejvíce inovativních ekonomik světa, zatímco Spojené státy vypadly z první pětice. Vyplývá to z žebříčku Global Innovation Index 2018, který zveřejnila Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO). Česká republika je na 27. místě.

Na prvním místě se v indexu drží Švýcarsko, následují Nizozemsko, Švédsko, Británie a Singapur. Spojené státy klesly z loňského čtvrtého na letošní šesté místo, Čína naopak postoupila z 22. na 17. místo. Generální ředitel WIPO, specializované agentura OSN, Francis Gurry uvedl, že hodnocení Číny představuje průlom pro její hospodářství, které se rychle mění a klade důraz na výzkum a vynalézavost.

Žebříček 126 ekonomik, který byl sestaven pojedenácté, hodnotí 80 ukazatelů, počínaje tvorbou mobilních aplikací a výdaji na vzdělání a vědeckými publikacemi konče. Vedle WIPO se na něm podílí newyorská Cornellova univerzita a francouzská univerzita INSEAD. Index podle jejich názoru umožňuje politikům udělat si lepší představu o tom, jak stimulovat inovace, které jsou motorem hospodářského a lidského rozvoje.

Babiš Malou obětoval a náhradník je jen dočasný, hlasování o vládě by se mělo odložit, říká Pospíšil

sinfin.digital