Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Česko už dávno není montovna, říká výrobce automatických linek pro automobilky

Česko už dávno není montovna, říká výrobce automatických linek pro automobilky

Společnost Deimos se proslavila instalací pohyblivé sochy Franze Kafky od Davida Černého u obchodního centra Quadrio. Hlavní byznys firmy investora Jana Kislingera přitom spočívá ve výrobě automatizované techniky, která automobilkám pomáhá snižovat závislost na lidské práci.

Většinu odbytu máte v autoprůmyslu. Není riskantní vsázet na jedno odvětví?

Poptávka z automobilového průmyslu je velmi silná, takže na našem zaměření nehodláme nic měnit. Nevnímáme to navíc jako krátkodobý stav, ale jako trend. Navíc si myslím, že dodavatelé automatizace nebudou kopírovat cyklus samotných automobilek. Protože i když automobilkám bude klesat objem výroby, tak je to bude nutit zvyšovat produktivitu.

Jak bude takové zvyšování produktivity vypadat?

Zvyšování produktivity lidé často nechápou a tvrdí, že už tak pracují hodně. Je tím však myšleno jen to, že práce je neefektivní a používá špatnou technologii. Ve společnosti OK Navy, kterou jsme loni převzali, jsme díky novým technologiím a lepším strojům dokázali některé operace zrychlit desetkrát. Člověk u stroje tam přitom pracuje stejně.

Ovlivní rozšiřování automatizace tlak na zvyšování mezd?

Speciálně v České republice platí, že tlak na mzdy je výrazný, zvláště v dělnických profesích. To je další faktor, který nutí všechny zvyšovat produktivitu. Kdo to neudělá, bude během krátké doby nekonkurenceschopný. Manažeři si jsou toho vědomí, takže do automatizace investují.

Pokračovat ve čtení článku zde.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1