Český průmysl i přes nedostatek zaměstnanců v červnu zrychlil růst, stavebnictví ubralo na tempu

ČTK

luš

Českému průmyslu se v červnu dařilo, meziročně zrychlil růst z květnových 1,4 procenta na 3,4 procenta. Solidní čísla vykázala i stavební výroba, i když rostla pomaleji, a to o 7,5 procenta po květnovém růstu o 10,1 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu a vyjádření analytiků.

Průmyslová výroba v Česku v červnu zrychlila meziroční růst z květnových 1,4 procenta na 3,4 procenta. Pomohly tomu hlavně energetika a strojírenství. Produkce se zvýšila i meziměsíčně, po očištění o sezonní vlivy byla vyšší o 1,5 procenta. 

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se v červnu v porovnání s loňským rokem zvýšila o 5,1 procenta. O nové zakázky byl zájem především v případě výroby ostatních dopravních prostředků, strojírenství, kovů a kovových výrobků a rostly zejména nové zakázky ze zahraničí. Tržby z průmyslové činnosti byly o 2,6 procenta vyšší.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle ČSÚ přispěla vedle výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, které stouply o 16,4 procenta, také výroba strojů a zařízení a elektrických zařízení. Tyto obory zaznamenaly více než šestiprocentní nárůst. Naopak o 5,4 procenta byly meziročně nižší opravy a instalace strojů a zařízení. Mírně se snížila i produkce pryžových a plastových výrobků, usní a souvisejících výrobků.

REPORTÁŽ: Peníze zdarma a pro všechny. Lék na robotizaci nás může přijít draho

sinfin.digital