Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Čeští zbrojaři za poslední tři roky ztrojnásobili export

Čeští zbrojaři za poslední tři roky ztrojnásobili export

Export českých zbrojařských firem se během posledních čtyř let téměř ztrojnásobil. Zatímco v roce 2013 společnosti vyvezly zbraně a různé obranné systémy za 7,6 miliardy korun, loni už to bylo téměř 20 miliard. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je to i pozitivní důsledek spolupráce ministerstva a Armády ČR se zbrojním průmyslem, protože nákupy české armády jsou pro firmy ideální referencí pro uplatnění na zahraničních trzích, řekl při zahájení brněnského zbrojařského veletrhu IDET.

„Za uplynulé roky se uskutečnily desítky zahraničních cest. Letos jich bude 27 do 40 zemí. Daří se navázat spolupráci a řada našich firem spolupracuje s významnými zahraničními partnery,“ uvedl Stropnický.

I proto chce ministerstvo modernizovat v dalších letech armádu co nejvíc s pomocí tuzemských firem v případech, kdy je to možné. „V současné bezpečnostní situaci je velmi důležité, aby byla naše armáda schopnější a razantnější jak v početních stavech, tak ve výzbroji,“ prohlásil Stropnický.

Zopakoval, že nechce uhnout z trendu, jehož výsledkem by mělo být v roce 2020 financování ministerstva obrany, respektive armády na úrovni 1,4 procenta HDP a nejpozději v roce 2025 by to měla být dvě procenta. „V podstatě nás k tomu nikdo nenutí, ale když jsme vstupovali do NATO, dali jsme si závazek. Ty peníze však nikam neutíkají, jdou naší armádě,“ zdůraznil Stropnický potřebu akceschopnosti a samostatnosti armády.

Podle nynějšího návrhu ministerstva financí by mělo jít v roce 2020 na obranu jen 1,16 HDP. O výši peněz na obranu chce proto Stropnický brzy diskutovat s novým ministrem financí Ivanem Pilným (ANO). Připravený rozpočet totiž počítá se slabším financováním.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1