Čína a Indie válcují v obnovitelných zdrojích zbytek světa. Češi nikoho nezajímají

ČTK

urm

Čína zůstává nejoblíbenější zemí pro investice do obnovitelných zdrojů energie (OZE). Vyplývá to z říjnového indexu atraktivity zemí pro OZE, který pravidelně sestavuje poradenská společnost EY. Žebříček obsahuje 40 nejatraktivnějších zemí po celém světě. Česko opět chybí, naposledy se v něm umístilo v roce 2014.

Čína už v květnu letošního roku vystřídala v čele žebříčku Spojené státy, které se kvůli politice nového prezidenta Donalda Trumpa na jaře propadly na třetí místo, na kterém zůstaly i nyní. EY uvedla, že Trumpova administrativa omezuje opatření v boji proti klimatickým změnám. Kromě toho je rozvoj fotovoltaického průmyslu v USA zpomalen sporem ohledně dovozních cen solárních panelů.

Květnové druhé místo v indexu si udržela Indie, která si stanovila ambiciózní cíl dosáhnout do roku 2022 kapacity solárních elektráren 100 gigawattů (GW). Výrazný posun směrem nahoru pak zaznamenaly některé blízkovýchodní a severoafrické státy. Na jejich atraktivnosti se pozitivně projevilo množství projektů a politických opatření podporujících obnovitelné zdroje v tomto regionu, podotkla EY.

Oslava republiky jako zájezd estébáků? Život a doba Miloše Zemana. Komentář Zdeňka Šarapatky

sinfin.digital