Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Čína půjčí Venezuele 250 milionů dolarů. Mají sloužit ke zvýšení těžby ropy

Čína půjčí Venezuele 250 milionů dolarů. Mají sloužit ke zvýšení těžby ropy

Čínská rozvojová banka půjčí Venezuele 250 milionů dolarů (5,6 miliardy Kč), aby mohla státní energetická společnost Petróleos de Venezuela (PDVSA) zvýšit těžbu ropy. V úterý to oznámilo venezuelské ministerstvo financí.

„Schválili jsme přímou investici Čínské rozvojové banky v objemu více než 250 milionů dolarů na zvýšení produkce PDVSA. Sestavujeme už také financování další půjčky ve výši pěti miliard dolarů, kterou Venezuele poskytuje čínská vláda na přímé investice do těžby,“ uvedl ministr financí Simón Zerpa.

Ministr jednal s představiteli rozvojové banky a čínské státní společnosti China National Petroleum Corporation. V příštích týdnech obě země podle něj podepíšou další tři až čtyři finanční dohody.

Kvůli kombinaci několika faktorů, jako jsou nedostatečné investice a celkový nedostatek peněz, únik mozků, nedostatek vybavení i krádeže, se produkce ropy ve Venezuele v poslední době propadla na nejnižší úroveň za 30 let. Tím země přispěla i ke zvýšení cen ropy na světovém trhu, ale také zhoršila hospodářskou krizi.

Za posledních více než deset let Čína v rámci dohod o dodávkách půjčila Venezuele přes 50 miliard dolarů. Zajistila si tak dodávky suroviny pro svou rychle se rozvíjející ekonomiku a současně si v Latinské Americe upevnila spojenectví proti Washingtonu, uvedla agentura Reuters.

Tok peněz se ale zastavil zhruba před třemi roky, kdy Venezuela požádala o změnu platebních podmínek. Propad cen ropy a snížení těžby zemi uvrhlo do hyperinflace.

 

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1