Co přijde po konci intervence? Analytici předpovídají méně než 26 Kč za euro i velké výkyvy

ČTK

raz

Kurz koruny bezprostředně po ukončení intervencí může při extrémních výkyvech posílit k hranici 26 korun za euro, odhadují analytici. Vyloučit ale podle nich nejde i krátkodobé oslabení až k 29 Kč/EUR. Dlouhodoběji by ovšem měla česká měna posilovat. Na konci roku by mohla být mezi 25,50 až 26,30 Kč/EUR, odhadují analytici oslovení ČTK. Vše ovšem bude podle nich záležet na postoji investorů. Zahraniční spekulanti totiž počítají s tím, že koruna posílí a oni za korunu dostanou více eur. Otázkou ovšem podle ekonomů je, zda najdou někoho, kdo jim eura prodá.

„Spekulanti sázejí na citelné posílení koruny doslova „přes noc", nebo dokonce z „minuty na minutu", a tedy na své související rychlé a bezpracné zbohatnutí. Mají tedy nakoupeny koruny a více či méně trpělivě čekají na hodinu H," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Krátce po exitu lze podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera očekávat rychlé posílení koruny, které bude vystřídáno opětovným oslabením kvůli snaze spekulantů uzavírat své pozice. "Není tak vyloučeno, že koruna krátkodobě oslabí nad současnou hodnotu 27 Kč za euro. Z dlouhodobějšího pohledu by se měla koruna přibližovat své rovnovážné hodnotě 25,5 Kč/EUR," uvedl.

Brněnský dům hrůzy. Za malý byt platí lidé tisíce měsíčně, jsou bez elektřiny, topení i teplé vody

sinfin.digital