Digitalizace - hlavní trend v zubních ordinacích i laboratořích

Prezentace klienta

Žijeme v době masivního nástupu moderních technologií, které lidem pomáhají dosahovat těch nejlepších výsledků. Výjimkou není ani stomatologie, která hojně implementuje „chytré mašinky“ jak do ordinací, tak i zubních laboratoří. Zeptali jsme se zubního technika Jakuba Cabalky, DiS., z kliniky Asklepion, jak může dnes vypadat hi-tech výroba zubní náhrady.

Prozraďte nám na začátek, kde začíná a končí práce zubního technika?

Práce zubního technika začíná u nás na klinice již v ordinaci při výběru barvy zubní náhrady a při převzetí otisků z ordinace. A končí při dohotovení protetické práce a odevzdání do ordinace. V případě frontálních zubů s klienty individuálně doděláváme v laboratoři poslední vrstvu, tzv. glazuru, aby byl výsledek co nejlepší.

Jak moc je důležitá spolupráce zubních techniků a lékařů?

Spolupráce se zubním lékařem je velice důležitá. Myslím si, že u nás na klinice je kooperace zubních lékařů a zubních techniků na vysoké úrovni. Jelikož jsme v jedné budově, máme možnost setkat se kdykoliv během dne a konzultovat možné problémy a díky tomu jim předejít.

Jaký je moderní trend zubních laboratoří? Jaké nové technologie vám usnadňují práci?

Trend celkově ve stomatologii je digitalizace. To znamená otiskování pomocí ordinačního skeneru, kdy se následně v laboratoři zpracovávají data a probíhá virtuální návrh náhrady a modelu, který se vytiskne na 3D tiskárně, nebo se frézuje. V Asklepionu máme v provozu novou 5 osou frézu, která frézuje monolitické práce, nebo konstrukce ze zirkonu, plastu či vosku. Také uvádíme do provozu a testujeme novou 3D tiskárnu. Vývoj v našem oboru je poměrně rychlý. Hlavně díky nástupu celokeramických systémů se v posledních letech opouští od fixních náhrad, kde základ je kov, který nese estetický materiál. Poté nástup mikroskopu, kdy díky němu dosahujeme mnohem lepších výsledku v otázce přesnosti.

Mohou nové technologie nahradit plně práci zubního technika?

Podle mého názoru nás v nejbližší době nové technologie plně nenahradí. Nové technologie nám hlavně pomáhají v otázce efektivity výroby. Ať už se bavíme o úspoře času, nebo zvýšení pasivní přesnosti práce. Ale nenahradí nás v estetické rovině této práce. Každý zubní technik dává do práce kus svého umu a zkušeností, aby co nejlépe dokázal imitovat přírodu. U zubních techniků se klade největší důraz na cit pro estetiku a preciznost.

Jaké výhody moderní technologie přináší pacientům?

Největší výhoda je určitě větší estetika u celokeramických náhrad oproti náhradám metalokeramickým. A samozřejmě přesnost, ale tu na první pohled neuvidí. Ta se projeví menším rizikem zdravotních komplikací a delší životností zubní náhrady.

Připlatím si za nové metody, případně kolik?

Tohle je otázka spíš pro zubní lékaře, ale globálně lze říct, že celokeramika je dražší než metalokeramická prace.

V čem vidíte budoucnost zubní protetiky? Jakým směrem se bude dále vyvíjet?

Budoucnost stomatologie vidím 100% ve 3D tisku a v digitalizaci postupů v zubní laboratoři. Kdy nám tyto technologie zefektivní výrobu zubních náhrad. Přijďte na stomatologii kliniky Asklepion na konzultaci.

sinfin.digital