Drahý vzdor. Půlmilionová pokuta kvůli obcházení EET hrozí desetině zkontrolovaných hospod

Kristína Paulenková

Restauratéři si zvykají, že musejí přiznat každou kávu, a je mezi nimi stále hodně těch, kteří to prostě odmítají udělat. Při dosavadních kontrolách finanční správa narazila na čtyři stovky hospod, kterým teď kvůli ignorování EET hrozí vysoké pokuty. Je to skoro desetina všech zkontrolovaných restaurací. Elektronická evidence přináší viditelné efekty: rostou ceny, do kterých se promítají náklady na zavedení systému, ale i platy. Jak pro INFO.CZ uvedl Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací, mzdy šly od začátku roku o třetinu nahoru.

Máloco změnilo hospodským v Česku životy tak, jako rozhodnutí Andreje Babiše zavést elektronickou evidenci tržeb. Někteří si zvykli rychle a přizpůsobili se, jiní novou povinnost stále ignorují nebo přímo bojkotují. Češi už je sice nemůžou udat na speciální stránce, neznamená to ale, že by „neposlušní“ provozovatelé restaurací byli za vodou.

„Je neuvěřitelné, co lidé dokážou udělat třeba i vlastním dětem.“ Exkluzivní rozhovor INFO.CZ s kriminalisty z pražského mravnostního

sinfin.digital