Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

ECB nechala úrokové sazby beze změny, ale změnila rétoriku. Další malý krok v omezování měnové politiky, tvrdí analytici

ECB nechala úrokové sazby beze změny, ale změnila rétoriku. Další malý krok v omezování měnové politiky, tvrdí analytici

Evropská centrální banka (ECB) na svém dnešním zasedání podle očekávání nechala úrokové sazby beze změny. Nepřikročila ani k žádné úpravě programu nákupů cenných papírů. Vypustila však ze svého prohlášení zmínku o tom, že je připravena nákup dluhopisů zvýšit, pokud to bude nutné. Analytici považují tuto změnu rétoriky za další malý krok v omezování mimořádně volné měnové politiky. Finanční trhy nyní čekají na tiskovou konferenci prezidenta ECB Maria Draghiho, která začne ve 14:30.

Základní sazba tak zůstává na dlouhodobém minimu nula procent. ECB potvrdila své říjnové rozhodnutí, že až do konce září bude nakupovat měsíčně dluhopisy v objemu 30 miliard eur (762,8 miliardy Kč).

ECB nakupuje dluhopisy již tři roky. Ve svém dnešním prohlášení uvedla, že je připravena prodloužit program i po září, pokud to bude potřeba, avšak vypustila zmínku o tom, že je připravena program rozšířit. To je sice převážně symbolický krok, avšak považovaný za první známku širší revize politiky v letošním roce.

Depozitní sazba v eurozóně činí minus 0,4 procenta, takže komerční banky musejí za uložení peněz u ECB platit. Banka dnes rovněž potvrdila předchozí vyjádření, že základní sazby zůstanou delší dobu beze změny i po ukončení nákupu dluhopisů.

Hlavním cílem ECB je stabilizace inflace kolem dvou procent. Tento cíl je však zatím stále daleko. V únoru inflace v eurozóně činila 1,2 procenta a byla nejníže od prosince 2016. Analytici také upozorňují, že eurozóna sice silně roste a nezaměstnanost prudce klesá, čelí však také mnoha nejistotám. Je zde riziko obchodní války se Spojenými státy či nejistota po parlamentních volbách v Itálii.

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters nyní očekávají, že ECB ukončí nákup dluhopisů do konce letošního roku. Zvýšit úroky by mohla poprvé ve druhém čtvrtletí 2019.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1