Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ekonomové bijí na poplach: Obchodních bariér rapidně přibývá, napětí už má dopady na globální ekonomiku

Ekonomové bijí na poplach: Obchodních bariér rapidně přibývá, napětí už má dopady na globální ekonomiku

Obchodní bariéry, které budují velké ekonomiky, by mohly ohrozit globální ekonomické oživení a jejich účinky se již začínají projevovat. Oznámila to Světová obchodní organizace (WTO) v dnešní zprávě o obchodních restrikcích v zemích skupiny největších ekonomik světa G20. Bližší podrobnosti WTO ve zprávě neuvedla, v květnu však ukazatel čtvrtletního výhledu obchodu WTO naznačil, že růst obchodu by mohl ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci zpomalit.

Analýza WTO zjistila, že země G20 zavedly od poloviny října loňského roku do poloviny května letošního roku 39 nových omezení obchodu. To je dvojnásobek ve srovnání s předchozí pololetní zprávou. Omezení se dotkla hlavně obchodu s železem a ocelí, plasty a dopravními prostředky. Od poloviny května pak byla zavedena řada dalších nových obchodních restrikcí.

"Tato pokračující eskalace představuje vážnou hrozbu růstu a oživení ve všech zemích a začínáme vidět tento vliv v některých ukazatelích budoucího vývoje," uvedl generální ředitel WTO Roberto Azevedo v prohlášení.

Součástí ukazatele výhledu obchodu jsou také údaje o mezinárodní letecké přepravě nákladů. Podle nejnovějšího odhadu Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) by poptávka po letecké nákladní přepravě měla letos vzrůstu o "mírná" čtyři procenta. V prosinci čekala IATA zvýšení o 4,5 procenta. "Stále očekáváme růst, ale tato očekávání sráží každá nová zavedená cla," řekl generální ředitel IATA Alexandre de Juniac.

Zpráva WTO nezmiňuje speciálně žádnou zemi. Americký prezident Donald Trump však od počátku roku oznámil řadu nových cel, která mají být trestem za to, co označuje za nepoctivé obchodní praktiky. Cla se dotkla spojenců i rivalů USA, upozornila agentura Reuters. Některé země již reagovaly oznámením odvetných cel.

WTO upozornila, že v důležitém okamžiku, kdy globální ekonomika konečně začíná vykazovat známky trvalého hospodářského oživení po globální finanční krizi, by nejistota vyvolaná rozšiřováním opatření omezujících obchod mohla toto oživení ohrozit. Dodává, že světový obchodní systém byl vytvořen, aby vyřešil takové problémy, ale stupňující se napětí představuje hrozbu pro samotný systém a ekonomiky G20 by měly využít všech prostředků, které mají k dispozici, ke zlepšení situace a podporu dalšího oživení obchodu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1