Éra levných peněz končí. Investoři panikaří, běžný střadatel ale po deseti letech konečně vydělá

Adam Kotrbatý

Pokles cen akcií na světových burzách z minulého týdne upozornil na blížící se konec éry levných peněz. Centrální banky pomalu opouštějí politiku tzv. kvantitativního uvolňování a chystají se navyšovat úrokové sazby. To investory děsí, jelikož se v průběhu let i kvůli politice regulátorů stali na levných penězích závislí.

Ačkoli by si to řada obchodníků přála, éra nízkých úrokových sazeb pokračovat nebude. Centrální banky nutí ke změně dosavadní politiky zvyšující se inflace, která často přesahuje kýženou dvouprocentní hranici.

Levné peníze v průběhu let nahrávaly investorům, bankám nebo zájemcům o koupi nemovitostí – prostě komukoli, kdo si půjčoval. Levné byly také hypotéky. Naopak drobní střadatelé deset let tratili, protože úročení jejich vkladů se pohybovalo v mizivých číslech těsně nad nulou.

„Jinými slovy, nechávali jsme velké banky virtuálně používat naše peníze zdarma, výměnou za naději, že tam stále budou, když je budeme chtít zpět,“ popsal situaci panující v posledních letech v zářijovém textu časopis New Yorker.

Zlobíš? Vezmeme ti peníze. YouTube začne přísněji trestat nevhodný obsah

sinfin.digital