EY: Banky jsou zdravější, než byly před finanční krizí. Plánují investice do technologií

ČTK

sto

Bankovní sektor se během deseti roků, které uplynuly od vypuknutí globální finanční krize, výrazně ozdravil. Bankéři jsou přesvědčeni, že se jim letos i v dalších letech podaří dál zlepšovat hospodářské výsledky. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti EY, kterého se zúčastnilo 221 finančních institucí z 29 zemí.

Současné příznivé podmínky však zřejmě nebudou trvat stále, podle EY proto není vůbec jisté, zda by bankovní sektor při nynější rentabilitě vlastního kapitálu zvládl neočekávaný cyklický propad ekonomiky. Bankovní sektor se celosvětově nadále potýká se zásadními problémy, které mu brání v tom, aby mohl být dlouhodobě ziskový, dodává firma.

Situace hlavních českých bank v otázce finanční stability se ale liší. „Český trh je z pohledu využívání bankovních služeb spíše konzervativní,“ uvedl vedoucí partner oddělení poradenství pro finanční instituce EY Pavel Riegger. V poměru k HDP jsou české domácnosti dvakrát až třikrát méně zadlužené než v ostatních vyspělých státech. To znamená bezpečnější pozici českých bank, které jsou navíc kapitálově dobře vybavené, dodal.

Všichni poslanci ANO jsou rukojmí Babiše, jejich mlčení mě děsí, říká Jan Farský

sinfin.digital