Havlíček: Novinky v zákoníku práce jsou propadák. Živnostníky by měla vláda lépe motivovat

Info.cz

Už tento čtvrtek se v Praze uskuteční konference Česko – silný hráč v evropské lize. Té se zúčastní nejen politici, ale i úspěšní byznysmeni, kteří nastíní svojí vizi křesťanskodemokratického hospodářského modelu. Ještě před jejím začátkem vám nabízíme část rozhovoru s předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karlem Havlíčkem. 

Stará se současná česká vláda o malé a střední podnikatele? Pravicová opozice tvrdí, že jim neustále hází klacky pod nohy, např. zřízením EET, kontrolního hlášení DPH nebo zavedením tzv. protikuřáckého zákona. Souhlasíte s tím?

Musíme rozlišovat. V začátku vlády jsme pro jednotlivé resorty připravili několik klíčových bodů podpory našeho segmentu. Co se týká středně velkých firem, tak musím objektivně říci, že v oblasti investiční, inovační a exportní podpory jsme uhráli slušné výsledky. Propadák je ale v oblasti zákoníku práce, chystané změny uškodí jak zaměstnavatelům, tak paradoxně i zaměstnancům. Nejvíce zklamán jsem ale z přístupu k živnostníkům. Bohužel i tato vláda nedokázala vůbec rozpoznat o čem je živnostenský dvorek, jak vyjít těm nejmenším vstříc, motivovat je a tím i něco získat. Celá řada opatření, které tato koalice udělala a které uvádíte dává smysl, ale způsob zavádění a nerozlišování dopadů na velké a mikro firmy je tristní. Vše se dělalo šmahem, bez nadhledu a znalosti věci.

sinfin.digital