Hlasoví asistenti, umělá inteligence, drony i virtuální realita: Přijďte si osahat technologie budoucnosti na letošní WebExpo

Prezentace klienta

Rychlost technologického pokroku je bezprecedentní a udržet si přehled o všech novinkách je čím dál těžší – být pořád v obrazu v oblastech jako je vývoj dronů, virtuální a rozšířená realita, umělá inteligence nebo hlasové ovládání vyžaduje mnoho energie a času. Možnost načerpat informace a inspiraci související s těmito tématy nabídne již jedenáctý ročník pražské konference WebExpo, na kterém se o svoje insighty podělí světově uznávané autority z Googlu, Facebooku či Twitteru. Příležitost seznámit se s technologiemi nabídnou také workshopy a doprovodný program.

V posledních dekádách jsme byli svědky postupné evoluce zadávání příkazů od klávesnic, s pozdějším připojením myši, přes dotykové obrazovky ke hlasovému ovládání. V budoucnu budeme s technologiemi mluvit jako s člověkem. Konverzační uživatelské rozhraní (CUI – conversational user interface) umožňuje komunikaci mezi člověkem a počítačem a dnes pro něj existuje množství různých platforem pro jejich jednoduché programování, ať už pro chatovací boty nebo hlasové asistenty. Jak v této oblasti prorazit prozradí Yael Keren, ředitelka UX v Clicktale – izraelském průkopníkovi oblasti Experience Analytics s předešlými zkušenostmi z IBM, HP, SAP nebo Googlu.

Odborníci očekávají, že právě díky rozvoji CUI nastane rychlé rozšíření hlasových asistentů mezi masy. Tito asistenti však ve skutečnosti nezůstávají závislí jen na hlasu, o čemž promluví Behshad Behzadi, vedoucí týmu stojícího za Google Assistant. Největší konkurent Siri od Applu například již teď dokáže využívat kameru na vyhledávání relevantních informací – když ji namíříte na květ, zjistí přesný druh, nebo když kameru namíříte na plakát koncertu, Google Assistant vyhledá stránky prodávající lístky, písničky na YouTube a další informace o kapele.

Tím se rozvoj oblasti vizuálních technologií pochopitelně nekončí. V posledních letech zaznamenala prudký rozvoj také virtuální a rozšířená realita, která už není jen hračkou pro geeky. Jak se vůbec VR kamery sestavují, prozradí Jeffrey Martin, průkopník oblasti 360° fotografii a jak virtuální realitu využít na rozvoj svého byznysu pak povypráví Bartlomiej Rozbicki, AR/VR ředitel světově oceňovaného CGI studia Art Thanea z Polska. Praktickou ukázku, jak s VR pracovat, uvede Accenture, kterého experti během WebExpa rovnou dvakrát postaví VR model automobilu BMW v měřítku 1:1.

V nejbližší době však určitě ještě obrazovky neopustíme. Protože budou pořád soutěžit o naši pozornost, uživatele je potřeba zaujmout – a jeden z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout jsou animace. Alespoň podle freelance frontend developera Eduarda San Martina Morotea. Bývalý vývojář indie počítačových her a nynější člen core teamu frameworku Vue.js na WebExpu představí návod na to, jak animace pozvednout na vyšší úroveň a udržet si tak náskok před konkurencí. Jeho přednášku doplní jedna ze světově nejuznávanějších expertek na animace Val Head, avšak se zaměřením na mnohem palčivější téma kombinující lidi a algoritmy – jak stavět funkcionality poháněné umělou inteligenci bez toho, aby svým uživatelům způsobovaly jakékoliv problémy nebo škody.

Tomu se chce vyvarovat také Ladislav Prskavec, senior manager software developmentu v Oraclu, který na WebExpu promluví o hackování dronů. Zalétat si s nimi bude možné na stáncích firmy Tello.

To ovšem ani zdaleka není vše, co WebExpo 2018 nabídne. 21. až 23. září v pražské Lucerně vystoupí přes 60 osobností oblasti technologií. Společně obsadí sedm sálů a vystoupí před dvěma tisíci posluchači. Poslední den je věnován workshopům, skvělé příležitosti na networking už tradičně nabídnou také tři party. To si opravdu nechcete nechat ujít. Další podrobnosti zjistíte na webu www.webexpo.net.

sinfin.digital