Hlavní město se uzamklo nové výstavbě. Rozhovor s Ondřejem Boháčem

Daniel Novák

Před měsícem se novým šéfem Institutu plánování a rozvoje Prahy stal Ondřej Boháč. V čele organizace připravující strategicky důležitý Metropolitní plán Prahy vystřídal Petra Hlaváčka. Ten na IPR skončil, protože odmítl odvolat architekta Romana Koutského, jehož tým na plánu pracoval. Koutský a jeho lidé se nyní paradoxně vracejí zpět. „Řečeno diplomaticky, byla to nešťastná situace. Celkově to práci na metropolitním plánu zdrželo,“ říká ředitel institutu, který určuje, jak bude Praha vypadat v příštích desetiletích.

Je Institut plánování a rozvoje vystaven politickým tlakům?

Když nastoupí nová politická garnitura, často rozstřílí projekty svých předchůdců. A to je věc, která město poškozuje. Tato instituce funguje tři roky a za tu dobu měla čtyři ředitele. Nejde o to, jak kdo institut řídil nebo neřídil. Nikdo nedostal čas nějaké řízení ani nastavit. Je ale třeba říci, že stejně intenzivně se střídali i radní magistrátu pro územní rozvoj. Takže ředitel IPR a jeho protějšek na magistrátu nedostali příležitost působit ve funkčním tandemu.

Proč jsou to tak horké pozice?

Zejména v Praze územní plánování bylo, je a bude konfliktní. Na každém metru čtverečním je obrovský tlak a střet nejrůznějších zájmů, z toho nemůže vzniknout nic jiného než nepříjemný kompromis. Žádný radní pro územní rozvoj nikdy nebyl slavný.

Miliardový projekt. Nábřeží u pražského nádraží Holešovice zaplní novostavby

sinfin.digital