Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Home Credit se dostal zpět do zisku, v prvním pololetí vydělal miliardu korun

Home Credit se dostal zpět do zisku, v prvním pololetí vydělal miliardu korun

Skupina Home Credit vykázala v prvním pololetí zisk 40 milionů eur (asi miliardu Kč), když ve stejném období loni měla zisk 133 milionů eur (3,4 miliardy Kč). V samotném druhém čtvrtletí měla zisk 71 milionů (1,8 miliardy Kč. Firma, která je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě, Asii a USA, to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Bez zohlednění nových účetních standardů uplatňovaných od počátku roku by čistý zisk byl o 31 milionů eur vyšší. Podle nových předpisů skupina podstatně navýšila rezervy na pokrytí úvěrů po splatnosti, a to až do 131,7 procenta. Z tohoto kroku budeme profitovat v příštích obdobích, uvedla firma.

V prvním pololetí vydala skupina Home Credit nové půjčky spotřebitelům za deset miliard eur (257 miliard Kč), o čtyři procenta více než ve stejném období před rokem. Při vyjádření v národních měnách získali klienti v Rusku o téměř 24 procent více peněz než před rokem, v Kazachstánu o 64 procent a ve Vietnamu o 24 procent. V Číně naopak skupina podle svého vyjádření cíleně přibrzdila růst, meziročně o šest procent.

Na rychle rostoucích trzích, v Indii, Indonésii a na Filipínách, Home Credit pokračoval v rozšiřování svých zastoupení v obchodech se spotřebním zbožím a zvyšoval svůj tržní podíl. V Indii vystoupal počet obsloužených klientů na sedm milionů, na Filipínách na tři miliony a v Indonésii má přístup k půjčkám Home Creditu 90 procent veškerého městského obyvatelstva.

„Těší mne, že jsme se po krátkodobém výpadku zisku ve druhém čtvrtletí vrátili k velmi dobré ziskovosti. Vděčíme za to tomu, že jsme správně zareagovali na regulatorní změny v Číně a zlepšili tam kvalitu úvěrového portfolia. Radost mám z úspěšného, silného růstu našich mladých firem v Asii i ze stále širšího uplatnění digitálních technologií,“ uvedl výkonný předseda představenstva společnosti Jiří Šmejc.

V červnu 2018 se rozdělily role předsedy představenstva a generálního ředitele skupiny. Šmejc jako menšinový akcionář skupiny se posunul do pozice výkonného předsedy představenstva, zatímco pozici generálního ředitele skupiny obsadil Ondřej Frydrych, který předtím působil jako generální ředitel Home Creditu v Číně. Šmejc bude nadále řídit strategii skupiny a procesy spojené s jejím směřováním a rozvojem. Frydrych, který bude ve firemní hierarchii stát hned pod ním, se zaměří na rozšiřování aktivit skupiny na poli digitálních technologií a současně bude odpovídat za každodenní řízení chodu skupiny.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii.

Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1