Hüner pro INFO.CZ: Prodej ArcelorMittal hlídáme kvůli spekulantům, tisíce lidí můžou být bez práce

Markéta Žižková

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner absolvoval minulý týden v Bruselu hned několik důležitých jednání. Jedno z nich se týkalo prodeje ostravských hutí ArcelorMittal (AMO). Podle šéfa resortu stát proces pozorně sleduje, řešit ho chce i na unijní úrovni. „Postupně oslovujeme všechny komisaře, kteří jsou do věci zapojeni.  A co po nich chceme? Nejsme schopni proces ovlivnit: zrychlit, zpomalit ani zastavit. Informovali jsme ale AMO o tom, že nás budou velmi zajímat podmínky prodeje,“ říká ministr v rozhovoru pro INFO.CZ. „Může se totiž jednat o spekulativní kapitál,“ dodává.

Na začátku týdne jste jednal v Bruselu. Setkal jste se mimo jiné s eurokomisařkou pro vnitřní trh a průmysl Elżbietou Bieńkowskou. Mluvili jste spolu o prodeji hutě ArcelorMittal Ostrava (AMO). K čemu jste dospěli?

Eurokomisařka Bieńkowská je člověk ze stejného regionu jako já (ministr Hüner žije v Havířově na Karvinsku – pozn. redakce), jsme tedy oba ze Slezska. Katowice jsou od Ostravy vzdálené jen sto kilometrů. Mají stejnou strukturu průmyslu, jen ještě umocněnou velikostí Polska. Tam, kde u nás bylo šest dolů, tak u nich šedesát. Mají hutě i chemický průmysl. Z toho vyplývá i ekologické znečištění a nutnost restrukturalizovat danou oblast. Tyto podobnosti nám usnadňují komunikaci.

Pirátský kandidát na primátora: V Praze by mohl vzniknout porodní dům, kde by se další učili

sinfin.digital