Jak chránit firmu před únikem informací

Prezentace klienta

Jistě už jste slyšeli o hrozbách, které na vás mohou číhat na internetu (hackeři, počítačové viry, phishing). Ve snaze ochránit se před nebezpečím, které přichází zvenčí, však zapomínáme na lidský faktor. Ať vědomě či záměrně, k úniku informací často dochází přímo v prostředí vaší firmy.

Drobnosti, které vás mohou stát data

Největší hrozbou, kvůli které můžete přijít o citlivé firemní informace, jsou ty, které nečekáte a nejste na ně připraveni. Průzkumy ukazují, že k úniku dat dochází nejčastěji náhodnou ztrátou či nepozorností způsobenou zaměstnancem. Víte, co všechno může způsobit ztrátu vašich dat?

Špatné návyky

Nejnebezpečnějšími návyky jsou ty, o kterých ani netušíte, že jsou špatné. Necháváte svůj počítač odemčený a bez dozoru? Píšete si poznámky nebo dokonce přístupová hesla na papír a necháváte je ležet na stole či poblíž počítače? Vystavujete se riziku, že této nepozornosti někdo využije. Počítač v době své nepřítomnosti vždy zamykejte a nikdy nenechávejte důležité dokumenty ani hesla ležet na volně dostupných místech.

Práce na dálku

Práce z domova či lépe kavárny nebo pláže je čím dál tím častějším způsobem přivýdělku. Práce na dálku a vzdálený přístup k firemním serverům s sebou ale přináší také zvýšené riziko úniku informací. Ve výzkumu společnosti Shred-it, která se zabývá bezpečností informací, více než polovina majitelů malých firem přiznala, že neuplatňuje žádné zavedené postupy při práci s externími spolupracovníky. Až čtvrtina podniků se přitom setkala s únikem informací zaviněným právě spoluprací s externistou.

Před navázáním externí spolupráce si ujasněte, jaká bezpečnostní opatření přijmete. Před udělením vzdáleného přístupu nezapomeňte na jeho zabezpečení a ověření (zpravidla pomocí digitálního certifikátu), dokumenty sdílejte pouze přes ověřená úložiště, ideálně zabezpečený firemní cloud. Nezapomeňte také zaměstnanci odebrat veškeré přístupy poté, co jeho pracovní poměr skončil.

Náhoda, omyl, nepozornost

Oblíbeným benefitem je firemní telefon. Ten představuje další riziko úniku informací (například nainstalováním podvodné aplikace) nebo jejich ztrátu zaviněnou poškozením přístroje. 

Jedním z nejčastějších poškození telefonu je poškození displeje. Téměř polovina uživatelů telefonu má s poškozeným displejem osobní zkušenost. Rozbitý displej ale ještě nemusí znamenat konec telefonu. Působí však nereprezentativně a může znemožnit jeho používání, při rozsáhlejším poškození telefonu už riskujete ztrátu dat.

Takovým situacím můžete přecházet například tím, že svá data zálohujete do bezpečného online úložiště. Rozbité sklo pak řešte co nejdříve – zamezíte tím rozsáhlejšímu poškození. Pozor! Před odevzdáním telefonu si ověřte, že se jedná o důvěryhodný servis a že telefon neobsahuje nezaheslovaná data (například na SD kartě).

Nejlepším řešením je prevence

Je důležité myslet dopředu a mít v záloze plán B, na všechno se ale připravit nemůžete. Se službou pro podnikatele Bezpečnost+ od Vodafone Business ani nemusíte! Obsahuje totiž:

Vodafone Business CyberWall: Bezpečnostní aplikace, která ochrání vaše firemní zařízení jak proti počítačovým virům, tak proti dalším známým hrozbám (malware, SMS phishing, ransomware), a to jak pro Android a iOS, tak i Windows PC. Vaše data chrání ve dne v noci a sníží tak riziko jejich úniku na minimum.

Výměna rozbitého skla: Garance výměny rozbitého skla po dobu jednoho roku až u 5 telefonů.

sinfin.digital