Jde jen o konkurenční boj, říká viceprezident Huawei k varování českého úřadu. Chce jednat

Společnost Huawei doufá, že nový ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka přehodnotí nebo zruší varování, které dříve úřad vydal vůči výrobkům této firmy. „Z našeho pohledu se jedná o bezdůvodnou diskriminaci jednoho z hráčů na trhu, jsem přesvědčený, že se jedná o konkurenční boj,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Radoslaw Kedzia, viceprezident Huawei pro region Skandinávie a střední a východní Evropy. 

Jak významný pozorujete vliv epidemie koronaviru na telekomunikační byznys? Optikou poklesu poptávky, výstavby 5G sítí…

To nejpodstatnější, co v našem sektoru od vypuknutí epidemie koronaviru vidíme, je především výrazné využívání internetových sítí v Evropě, ale i jinde ve světě. A přestože prozatím nedošlo k žádnému velkému fatálnímu kolapsu, sítě se v některých zemích dostaly z hlediska objemu přenesených dat na své limity. To tedy ukazuje potřebu implementace rychlých a moderních sítí s vyšší propustností a z tohoto hlediska by současná pandemie paradoxně mohla urychlit zřizování sítí páté generace.

Epidemie nám rovněž ukázala, jak je komunikace mezi lidmi – ale i v rámci společností – důležitá. Pokud bychom měli postavené 5G sítě před dvěma lety, tak by celá situace s koronavirem byla pro lidstvo mnohem jednodušší, mohli bychom najít řešení k současným problémům mnohem efektivněji. Jeden příklad za všechny: například testování by bylo možné téměř dělat v cloudu v reálném čase za pomocí umělé inteligence a nebyli bychom omezeni nedostatkem kvalitních lékařů, kteří by vzorky individuálně posuzovali.

Colossus 21. století: USA a neformální impérium v dnešním světě

sinfin.digital