Koupě Počerad je samozřejmě podmíněna ochotou ministerstva financí je prodat říká Petr Antoš z Czech Coal

Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače prodloužila nabídku na koupi hnědouhelné elektrárny Počerady tak, aby ji mohla ve čtvrtek projednat dozorčí rada ČEZ. Případný obchod ale firma neuskuteční v rozporu se stanoviskem ministerstva financí, přes které stát vlastní majoritní podíl v ČEZ. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve prodej elektrárny kritizoval. V rozhovoru pro INFO.CZ nabídku komentuje místospředseda představenstva Czech Coal Petr Antoš. 

Jaký je váš postoj k sdělení dozorčí rady ČEZ, že se bude znovu zabývat vaším návrhem na odkoupení elektrárny Počerady?
 
Vítáme to, protože o elektrárnu máme stále zájem. Jak je dobře známo, situace kolem Počerad vychází ze smlouvy z roku 2013, kdy ČEZ podobně jako my uvažoval postavit na tomto místě novou hnědouhelnou elektrárnu. Důl Vršany ale uživí jen jednu tepelnou elektrárnu, a tak se jako výrazně lepší řešení pro obě strany ukázala dohoda. Naše společnost tehdy ustoupilas tím, že místo stavby nového zdroje bude ČEZu dlouhodobě dodávat uhlí. A ČEZ si nechal smluvní pojistku v podobě možného odprodeje Počerad také s ohledem na strategický záměr soustředit se na výrobu elektřiny z jádra a OZE. 
 
Proč najednou na obchod tak spěcháte?
 
Nespěcháme a není to najednou. Na obchodu pracujeme již více měsíců a vedení ČEZu i my jsme o tom informovali jak hlavního akcionáře, tak i dozorčí radu. Teď už jsou zkrátka všechny podklady na stole a my nechápeme, proč se s rozhodnutím otálí. Proto jsme také odmítli svou nabídku do nekonečna prodlužovat. Na druhou stranu, když nás dozorčí rada ČEZpo svém dubnovém zasedáníinformovala o přerušení projednávání transakce, po zvážení komplexnosti a velikosti obchodu jsme souhlasili s tím, že pokud dozorčí rada věc projedná a rozhodne na svém květnovém zasedání, naše podmínky platí. 

Byznysové drama spěje do finále. Utkají se dva nesmiřitelní rivalové Babiš a Tykač

sinfin.digital