Krúpa neuspěl. OKD můžou dál nakládat s majetkem

ČTK

Skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavla Krúpy neuspěla u soudů s návrhem, aby byla orgánům černouhelné společnosti OKD odebrána oprávnění nakládat s majetkem firmy. Návrh nejprve zamítl ostravský krajský soud a minulý týden jej odmítl i Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se odvolala Krúpova společnost Arca Services. Vyplývá to z rozsudku Vrchního soudu v Olomouci. Krúpa řekl, že rozhodnutí soudů respektuje.

Arca Services podala návrh v říjnu ostravskému krajskému soudu v souvislosti s insolvenčním řízením OKD, v němž skupina figuruje jako jeden z věřitelů. Krajský soud v Ostravě zamítnutí verdiktu zdůvodnil tím, že k tomuto opatření nejsou důvody, protože vedení OKD spolupracuje s insolvenčním správcem i věřitelským výborem. Společnost Arca Services se proti jeho rozsudku odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci, který její návrh minulý týden odmítl.

Senát vrchního soudu své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Arca Services není členem věřitelského výboru, takže nemůže podat návrh na omezení dispozičních oprávnění orgánů OKD. Tuto možnost má kromě věřitelského výboru už jen insolvenční správce či soud. Krajský soud v Ostravě podle vrchního soudu navíc pochybil, když návrh Arca Services vůbec projednal.

OKD chce od státu další peníze

sinfin.digital