Kryptoměny neexistují, ale blockchain promění bankovnictví, říká šéf představenstva BNP Paribas

Francouzská banka BNP Paribas posiluje aktivity v Česku. Na mladé klienty chce cílit se svou novou značkou Hello bank a spolupracuje i s fintechovými firmami. „Banka je navržena s cílem rozšířit využívání digitálních technologií, které jsou populární u mladých lidí. Stejně postupujeme i v Německu,“ říká předseda představenstva BNP Paribas Jean Lemierre v rozhovoru pro E15.

Vedle zmíněných společností roste také význam a vliv kryptoměn. Jak pronikají do tradičního bankovního byznysu?

Neznám žádnou kryptoměnu, jen kryptokomodity. Měna je operována centrální bankou. Takzvané kryptoměny neexistují. Nemají specifika a kvalitu tradičních měn. S kryptokomoditami mám problém. Nevím, odkud pocházejí, kam tečou. Pro banku je to zásadní otázka. Provedli jsme regulace bránící korupci, financování terorismu.

Blockchain je pro vás významnější?

To je něco jiného. Ten může být součástí naší budoucnosti. Lze ho využít k obchodování cenných papírů, ale i k řadě dalších funkcí. To je výzva pro bankovní sektor a musíme ji akceptovat. V plánu do roku 2020 BNP Paribas investuje tři miliardy eur do digitální transformace včetně technologií typu blockchain. Potřebujeme být připraveni.

sinfin.digital