Lákali na bubble tea bez chemických barviv. Inspekce v něm našla „éčka“

ČTK

luš

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v nápoji bubble tea potravinářská aditiva, obecně „éčka“, přestože se nabízel jako nápoj bez chemických barviv. Vzorky inspektoři odebrali v novojičínské provozovně firmy Bubble Tea Elephant. V jednom nápoji bylo žluté barvivo E 102 tartrazin, ve druhém barvivo E129 allura červeň, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. 

Konkrétně šlo o nápoj, který se skládal z 370 mililitrů zeleného jasmínového čaje a z 30 mililitrů mangového sirupu, v němž bylo zmíněné barvivo. Druhý vzorek byl odebraný z kuliček s příchutí jahoda, který se též prezentoval jako bez chemických barviv.

„Nabízením nápojů s označením ‚bez chemických barviv‘, přičemž v hodnoceném nápoji a surovině k přípravě nápoje barviva prokazatelně byla, provozovatel porušil evropské nařízení k označování potravin. Potravinářská inspekce uložila provozovateli označit nápoje v souladu s požadavky zákona a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty,“ uvedl Kopřiva.

Bubble tea je v Česku stále poměrně novinkou. Nápoj vznikl na Tchaj-wanu a říká se mu také perlivý či bublinkový čaj. Vyrábí se smícháním mléka s čajem, ovocným sirupem a cukrem. Čaj se podává studený. Oblíbený je právě ten, do něhož se přidávají želé kuličky s různou příchutí. Velkou oblibu si získal především u teenagerů, přestože je proti ostatním nápojům relativně drahý.

sinfin.digital