Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Lidé, kteří formují český internet, se sejdou za týden v Praze

Lidé, kteří formují český internet, se sejdou za týden v Praze
 

WebExpo, nejstarší a největší česká konference o Webu, bude letos opět inspirovat, vzdělávat a bavit. A to už za týden v pražské Lucerně. Během konference vystoupí ve čtyřech přednáškových sálech více než šedesát řečníků. Tentokrát s převahou zahraničních přednášek a také poprvé s dětským koutkem, kde naučí děti programovat.

Web už dávno není izolované prostředí pro geeky, a proto na letošní účastníky WebExpa čekají především témata, která propojují internet s okolním světem: kryptoměny, internet věcí (IoT), strojové učení (ML), umělá inteligence (AI) a další.

Kdo si chce udržet vliv na budoucnost podnikání, marketingu, produktového designu a vývoje, měl by si teď hned zapsat WebExpo do svého kalendáře.

Skvělá příležitost k navázání spolupráce

„WebExpo je odborná konference, na které se potkávají lidé z různých oborů, od vývojářů, designerů, až po marketingové odborníky či podnikatele. Témata, která se budou 21. a 22. září řešit, jdou do hloubky a pomáhají účastníkům získat přesah. Málokterá akce nabízí takovou příležitost k navázání partnerství či obchodní spolupráce,“ představila koncept Šárka Štrossová, ředitelka WebExpo.

Mezi hvězdy konference letos patří hlavní designer Twitteru Dan Saffer, Behshad Behzadi, vedoucí týmu stojícího za Google Asistentem, nebo Val Head, designerka z Adobe.

11. WebExpo se koná 21. a 22. září 2018 v Praze v Lucerně. Ve 4 sálech pro 2 000 posluchačů vystoupí 60 řečníků. Připraveny jsou i tři párty a dětský koutek. Další podrobnosti naleznete na webu www.webexpo.net.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1