„Musíme se spoléhat na drby.“ Jak se Evropa ocitla v ropné krizi?

urm

Během velikonočních prázdnin přistál v kancelářích velkých evropských rafinerií a ropných firem e-mail v ruštině. „Co to sakra znamená,“ vzpomíná na svoji reakci jeden z manažerů, který si musel zažádat o překlad v moskveské kanceláři. Odpověď ho šokovala. E-mail přišel od státní běloruské společnosti Gomeltransněft a provozovatelům ropovodů v Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku, Slovensku a Česku vzkázal, že ropa v „trubkách“ je silně kontaminovaná. Píše o tom agentura Reuters, která se snaží zrekonstruovat události, jež vedly ke skutečnosti, že do Česka a dalších zemí momentálně kvůli znečištění neproudí žádná ruská ropa.

„Žádáme vás, abyste okamžitě přijali veškerá opatření, která zabrání ztrátám a dalším negativním důsledkům,“ píše se v e-mailu z 19. dubna, který má Reuters k dispozici. Během dalších deseti dní rafinérie a další petrolejářské firmy v Evropě zastavily nákup ruské ropy v objemu zhruba jednoho milionu barelů denně, což představuje asi desetinu dovozu ropy z Ruska.

Přerušení dodávek dostalo cenu ropy na burzách na šestiměsíční maximum, tedy nad 75 dolarů za barel. Pověst Ruska jako spolehlivého dodavatele je poškozena a státní úřady momentálně šetří, zda nedošlo k sabotáži. Ropná krize dneškem vstupuje do 11. dne a ještě není zcela zřejmé, kdy dojde k obnovení dodávek. S takovým prohlášením musí přijít ruský provozovatel ropný koncern Transněft, který tak zatím neučinil.

Januš: Benešová čeří vody, ale nepropadejme hysterii. Zrušení vrchních soudů není tragédie

sinfin.digital