Může "zdravá" cigareta do restaurací? Výrobci kličkují kolem zákona, pořád jde o kouření, tvrdí experti

Boj o kouř, respektive o jeho absenci. To je strategie tabákové společnosti Philip Morris, která v posledních měsících na světové trhy uvádí svůj nový produkt – IQOS. Ten má být podle ní zdravější než klasické cigarety, tabák v něm se totiž nespaluje, ale pouze zahřívá. Společnost proto doufá, že by se tento typ cigarety mohl užívat i v restauracích, protikuřáckým zákazům navzdory. Jenže jediná nezávislá studie, která zatím byla publikována a jejíž autory se tabáková společnost snaží umlčet, tvrdí opak. A navíc zjistila, že určitých škodlivých látek je v IQOSu mnohonásobně více, než v kouři z běžné cigarety. 

Matematika je v případě tabákového průmyslu jednoduchá. Ve vyspělém světě mu ubývají zákazníci. V USA dokonce rekordně. Podle Centra pro kontrolu nemocí (CDC) kouřilo v USA před dvěma lety 15.1 procenta dospělých, o pět procentních bodů méně, než o dekádu dříve. Jen pro srovnání, před 50 lety kouřilo v USA přes 40 procent lidí. Trend je jasný.

Boj o "zdravé" cigarety. Philip Morris úřady zahltil rozsáhlou studií, nezávislou analýzu v USA zadupal

sinfin.digital