Mzdy ve škodovce porostou o 12 procent, odbory se dohodly s vedením

ČTK

lup

Tarifní mzdy zaměstnanců Škody Auto vzrostou zpětně od 1. dubna o 12 procent. Zaměstnanci zároveň obdrží jednorázovou platbu ve výši 7000 korun v dubnové mzdě. Tarifní zaměstnanci v květnu obdrží spolu s dubnovou mzdou variabilní bonus ve výši 60.000 korun, tedy zhruba o 46 procent víc než loni. Odboráři se na tom dohodli s vedením automobilky, skončilo tak dlouhé a obtížné kolektivní vyjednávání a na poslední chvíli byla odvrácena hrozící stávka. Škoda Auto to dnes uvedla v tiskové zprávě. 

"Novou kolektivní smlouvou završujeme dlouho a intenzivně vedené vyjednávání se sociálním partnerem KOVO. Mimořádně vysoký výsledek odráží konkurenční situaci v prostředí státu, stejně jako celkovou makroekonomickou situaci v České republice. Je to dohoda uzavřená ve smyslu vyrovnání všech zájmů a s přihlédnutím k sociální a ekonomické konvergenci, zejména v souvislosti s evropskou osmadvacítkou a v porovnání s výrazným zvýšením mezd v sousedních zemích a v samotné České republice," řekl předseda představenstva společnosti Škoda Auto Bernhard Maier.

Průměrná mzda tarifního zaměstnance ve Škodě Auto v roce 2017 činila 45.385 korun, s dvanáctiprocentním zvýšením by tedy měla průměrná mzda ve Škodovce přesáhnout 50.000 Kč.

Trumpův ministr obrany mírní napětí: situaci v Sýrii analyzujeme, vojenskou akci bychom teprve navrhli

sinfin.digital