Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Návrat na světový trh. Nové ruské dopravní letadlo úspěšně absolvovalo první let

Návrat na světový trh. Nové ruské dopravní letadlo úspěšně absolvovalo první let

Dopravní letoun pro krátké a střední tratě MS-21, se kterým ruský letecký průmysl spojuje své naděje na návrat na světový trh, uskutečnil svůj první zkušební let z letiště výrobního závodu Irkut. Oznámila to ruská média s odvoláním na množství očitých svědectví.

Výrobce posléze první let oficiálně potvrdil s tím, že trval 30 minut, letadlo dosáhlo výše 1000 metrů a rychlosti 300 kilometrů za hodinu. Součástí letu bylo i přiblížení na přistání s opětovným vystoupáním do výšky. "Všechny úkoly jsme splnili, let proběhl v pořádku, nezaznamenali jsme žádné překážky pro pokračování zkoušek," uvedl zkušební pilot Oleg Kononěnko. "Vše fungovalo bez poruch," dodal jeho kolega Roman Taskajev.

K první letu pogratuloval prezident Vladimir Putin.

Irkut v polovině května informoval, že prototyp absolvuje před prvním letem pozemní zkoušky, během kterých se prověřovalo fungování palubních systémů, motorů a letoun popojížděl po firemním letišti.

Nový letoun se má vyrábět ve dvou variantách, MS-21-200 pro 150 cestujících a MS-21-300 pro 180 pasažérů. Zájem projevují jak ruské, tak zahraniční společnosti, předběžně je již objednáno 185 strojů. Předpokládalo se, že zákazníci první stroje dostanou příští rok, vývoj ale nabral zpoždění.

Konkurentem ruskému stroji budou nejen letouny Boeing 737 MAX či Airbus 320neo, ale i čínský Comac C919, který poprvé vzlétl 5. května.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1