„Největší obchodní válka“ běží naplno. 6 věcí, které je o ní dobré vědět

lup

Obchodní válka mezi dvěma největšími ekonomikami světa se úderem šesté hodiny ráno našeho času rozhořela naplno. Cla na dovoz čínského zboží do USA vstoupila v tu chvíli v platnost a Peking obratem uvedl do praxe stejná protiopatření. Ani jedna strana zatím neprojevuje vůli k ústupkům a naopak obě chystají další odvetné kroky.

25 %

To je výše cla, které Donald Trump po týdnech hrozeb dnes ráno na čínský dovoz do USA uvalil. Celkem se sazba za rok dotkne zboží za 34 miliard dolarů, v přepočtu asi 750 miliard korun. Mezi dotčenými odvětvími je například zemědělství a letectví. 

Proč se to děje? 

Donald Trump uvalením cla míří na podle něj nepoctivou konkurenci zahraničních výrobců a věří, že krokem ochrání americká pracovní místa. To ale vůbec není jisté, protože řada firem raději přesune svoji produkci jinam, nebo naopak pracovní pozice začne škrtat, jak tím pohrozily firmy Harley-Davidson a General Motors.

Odvetná opatření podpořená všeobecnou nervozitou můžou rozpoutat nekonečnou spirálu, která by ohrozila růst ekonomik, paralyzovala globální obchodní řetězce a dodávky a ve výsledku přispěla k růstu cen.

Americká cla dopadnou i na Česko. Podle analýzy patří k zemím, které mohou nejvíce ztratit

sinfin.digital