Němcům se prakticky podařilo zastavit čínské investice. Nová pravidla zjevně fungují

ČTK

urm

Čínské investice do německých firem se v letošním druhém pololetí prudce snížily a dosáhly pouhých 311 milionů dolarů (7,1 miliardy Kč) proti téměř deseti miliardám dolarů v prvních šesti měsících. Vyplývá to z údajů společnosti Ernst & Young (EY). Propad souvisí s novými pravidly, která zavedla vláda kancléřky Angely Merkelové a jejichž cílem je chránit firmy před akvizicemi ze strany zahraničních podniků mimo Evropskou unii.

Na vysoké hodnotě akvizic v prvním pololetí se ale zásadně podílí společnost Zhejiang Geely Holding Group, která v únoru převzala téměř deset procent automobilky Daimler. Podle tehdejší zprávy agentury Bloomberg ji podíl přišel na téměř 7,5 miliardy eur (přes 194 miliard Kč v dnešním kurzu).

Počet investic čínských podniků se za celý letošní rok snížil na 34 z 54 loni a ze 68 v roce 2016. V příštím roce se počet těchto obchodů má podle očekávání Ernst & Young stabilizovat, pak se mírně zvýší.

Především kvůli obavám z čínské hospodářské špionáže německá vláda v prosinci výrazně rozšířila možnosti přezkoumávání zahraničních investic do strategických odvětví v zemi. Zatímco dosud mohla přezkoumávat a případně zastavit jen takové obchody, v jejichž rámci zahraniční firma zakoupila nejméně 25procentní podíl na německé společnosti, nově bude stačit podíl desetiprocentní.

sinfin.digital