Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Nižší, než se čekalo. Tržby v maloobchodě v únoru zpomalily růst na šest procent

Nižší, než se čekalo. Tržby v maloobchodě v únoru zpomalily růst na šest procent

Maloobchodní tržby bez motorových vozidel v únoru zpomalily růst na šest procent. V lednu se po revizi zvýšily o 8,4 procenta. Největší vliv na únorový vývoj měl růst internetového a zásilkového prodeje. Vyšší byly tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytika Jiřího Cihláře ze společnosti Next Finance je šest procent stále silný růst, trh ale čekal vyšší číslo.

Ve srovnání s loňským únorem vzrostly tržby za nepotravinářské zboží o 9,1 procenta, za pohonné hmoty o 7,6 procenta a za potraviny o 2,4 procenta. „Dá se říct, že vyšší tržby než loni v únoru zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Prodej přes internet a zásilkové služby byl vyšší o 21,6 procenta. Rostly také tržby v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením. „Dohromady to znamená, že Češi na začátku nového roku využívali povánočních slev,“ uvedl Cihlář. Vyšší tržby měly i obchody s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s výrobky pro domácnost, s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím a s oděvy a obuví.

Prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se zvýšil o 2,5 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o procento. Meziměsíčně tržby po očištění o sezonní vlivy stagnovaly. Za potraviny vzrostly o 0,6 procenta, naopak za pohonné hmoty klesly o 0,8 procenta a za nepotravinářské zboží o 0,4 procenta. Za prodej a opravy motorových vozidel tržby v únoru meziročně klesly o 4,7 procenta, meziměsíčně se sezonně očištěné tržby snížily o 3,4 procenta.

Tržby za prodeje aut klesají už několik měsíců, přitom automobilové odvětví je dynamické a předznamenává další vývoj v maloobchodu, upozornil Cihlář. „Růst maloobchodu sice ještě několik měsíců vydrží, ale v létě už se bude lámat chleba. V roce 2018 čekáme v první polovině roku růst tržeb přesahující šest procent a ve druhé polovině výrazné zpomalení růstu,“ dodal analytik.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1