Nový projekt Facebooku naráží na tvrdý odpor. Obavy z Libry táhnou dolů i populární bitcoin

Adam Kotrbatý

Projekt Facebooku na založení vlastní kryptoměny pořádně ztížil situaci těch již existujících. Provozovatel sociální sítě čelí velké nedůvěře ze strany amerických institucí, které uvažují o zavedení nových regulací. V reakci na to a také na slyšení šéfa projektu facebookové peněženky Calibra Davida Marcuse před senátním výborem spadla cena bitcoinu pod 10 tisíc dolarů za kus.

Marcusovo slyšení bylo na Kapitolu netrpělivě očekávanou událostí. Plán Facebooku na zřízení vlastní kryptoměny – FB libry (FBL) – se americkým zákonodárcům nezamlouvá. Obávají se dalšího nárůstu moci technologických gigantů i možného zneužití hackery.

Marcus nedokázal jejich pochybnosti zcela rozptýlit. Ujistil sice, že ačkoli si společnost Libra Association vybrala jako sídlo svého ústředí Švýcarsko, nehodlá se vyhýbat americkým kontrolním orgánům. Na konkrétnější dotazy ale nabídl pouze obecné odpovědi. Když se jej senátoři ptali, zda Facebook nebude sbírat data uživatelů, prohlásil, že ti budou mít stále možnost platit kreditními kartami a novou měnu nevyužívat.

Projev jako vánoční stromeček a sliby pro všechny. Co se schovává za volbou šéfky EK?

sinfin.digital