Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Obchodní dohoda s USA v květnu? Je to nereálné, tvrdí předseda Evropské komise Juncker

Obchodní dohoda s USA v květnu? Je to nereálné, tvrdí předseda Evropské komise Juncker

Podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera není v této chvíli realistické, že se všechny sporné obchodní otázky mezi EU a USA podaří vyřešit do 1. května. Juncker to prohlásil před novináři po skončení dnešního summitu EU v Bruselu.

„Nezná se mi, že by toto datum bylo realistické vzhledem k šíři otázek, které musíme se Spojenými státy prodiskutovat,“ uvedl Juncker.

EU a šest dalších států získaly v noci na dnešek dočasnou výjimku z amerických cen na dovoz ocele a hliníku. Ta platí právě do 1. května a do té doby chtějí USA se všemi partnery vyjednat dlouhodobé dohody. Prezidenti a premiéři zemí EU dnes na summitu v Bruselu vyzvali Spojené státy, aby výjimka byla trvalá.

Juncker před novináři zdůraznil, že Evropa bude vždy bránit spravedlivé a otevřené obchodní vztahy založené na domluvených mezinárodních pravidlech

„Dobrá zpráva je, že rozhodnutí uznává naši roli jako dlouhodobého a ověřeného bezpečnostního partnera i jako blízkého obchodního partnera,“ upozornil předseda Evropské komise. Spojené státy podle něj také uznaly, že EU není entitou, kterou by bylo možné rozdělit na 28 částí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se nechal na závěrečné společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou slyšet, že EU je s přáteli ochotna v principu diskutovat o všem, co je v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO). „Ale s pistolí u hlavy v principu o ničem nevyjednáváme,“ poznamenal. Délka výjimky je i podle něj nedostatečná.

Také německá kancléřka zdůraznila před novináři potřebu postupovat v souladu s pravidly WTO, s nimiž všechny strany nynější situace souhlasily. Věc je podle ní třeba vyřešit rychle, aby se situace nedostala „do spirály“, v níž by ztratili všichni. „Evropa si nepřeje obchodní válku, která nikomu neprospěje,“ dodala.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1