Pachuť po intervencích zůstává. Bojujeme s mýtem, že jsme vytiskli biliony, co nakopnou inflaci, říká Hampl

Jaroslav Bukovský

Ani ekonomický boom, ani mizející nezaměstnanost nedokázaly definitivně odstranit pocit, že kurzový závazek byl špatně. Podle viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla tomu tak bylo i proto, že se bankéřům jejich záměry nepovedlo lépe vysvětlit. „Lidi u nás je snadné vyděsit tím, že jim někdo něco sebral. Nic lidi nevystraší více, než že hrozí vyšší inflace a budou se tisknout peníze,“ říká Hampl.

Neděsí vás v poslední době razance nástupu zdražování po uvolnění koruny?

Ne, neděsí. Celý manévr, který se jmenoval kurzový závazek, byl postaven na potřebě znormálnit vývoj všech běžných veličin typu mezd a cen. Náš způsob fungoval jako trochu napěchovaný papiňák, který je potřeba trochu přetlakovat.

Máme velké štěstí proti jiným kolegům ve vyspělém světě, kteří zažívají paradoxy rostoucích mezd a nízké inflace, takže se těžko rozhodují, jak má měnová politika reagovat a co má vlastně dělat. V tom žije řada světových ekonomik. My proti tomu žijeme v ekonomickém ráji.

Podle řady čísel to tak může vypadat, ale obyčejné lidi z ulice rostoucí ceny jídla a bydlení začínají docela pálit.

Nicméně reálné mzdy rostou nejrychleji za deset let. Ale debatujeme o tom, jestli náhodou ekonomika nejede malinko rychleji, než je její konstrukční rychlost. Ale to jsou luxusní problémy proti všemu, co jsme řešili v minulosti, a proti tomu, co řešil celý vyspělý svět.

sinfin.digital