Pavučiny ruského byznysu. Na blacklistu USA je i Putinův spojenec z KGB, který působí v Česku

Jan Hrbáček

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem sloužili společně v sovětské tajné službě KGB. Oligarcha Nikolaj Tokarev je aktivní i v České republice. Jeho firma chtěla založit společný podnik se státní společností Mero. Jeho manželka a poradce tu měli sedm let firmu, o kterou se zajímala Mezinárodní organizace investigativních novinářů. Teď se Tokarev ocitl na americkém blacklistu jmen, před kterými varuje své spojence tamní administrativa.

Výčet oligarchů a politicky exponovaných osobností z Ruska zveřejnilo americké ministerstvo financí koncem ledna. Figuruje na něm hned několik Rusů, kteří mají nebo měli byznysové aktivity i v České republice. Asi nejvýznamnější postavou onoho seznamu ve vztahu k Česku je Nikolaj Tokarev. 

Tokareva s ruským prezidentem Vladimirem Putinem pojí angažmá z konce minulého století v sovětské tajné službě KGB v socialistické Německé demokratické republice. Tokarev figuruje na 105. místě amerického blacklistu.

Zveřejnění zmiňovaného seznamu uložil americké administrativě zákon přijatý loni Kongresem jako trest za ruské vměšování do amerických prezidentských voleb. Důvody, proč si jsou Američané jistí ruskou stopou, sílí už delší čas. Na základě spolupráce s nizozemskými tajnými službami sledovali ruské hackery ovlivňující prezidentské volby, téměř v přímém přenosu.

Zpráva pro Kongres, kterou ministerstvo připravovalo ve spolupráci s tajnou službou CIA a federálními vyšetřovateli z FBI, má identifikovat byznysmeny, kteří dosud nebyli zařazeni na sankční seznamy, přitom ale značně profitují díky blízkosti k hlavě ruského státu. Na seznamu je uvedeno celkem 210 lidí, není ovšem vyloučeno, že existuje i nezveřejněná část tohoto dokumentu.

ANALÝZA: Kreml děsí aféra „Rybkagate“. Sexuální predátorka servíruje vicepremiéra na kolenou

sinfin.digital