Platby kartami se do EET nevrátí, rozhodla Schillerová. Na dalších fázích evidence ale trvá

Jan Januš

Transakce provedené platebními kartami nepodléhají od začátku března elektronické evidenci tržeb. Příslušnou část zákona totiž zrušil na konci loňského roku Ústavní soud. Zpět už se tato povinnost ani nevrátí. „Rozhodla jsem, že budeme názor Ústavního soudu respektovat,“ uvedla ve středu na odborném semináři na pražské právnické fakultě ministryně financí v demisi Alena Schillerová.

„Přestože byl tlak finanční správy nějakým způsobem to tam vrátit, tak to tam nevrátíme,“ dodala Schillerová. Elektronická evidence plateb kartami podle ní sloužila „ke kompletní analytické činnosti správce daně“. Ministryně však považuje za dobrou zprávu, že 90 procent povinných obchodníků tuto evidenci i nadále provádí. Z publika však na semináři zazněl protiargument: je to proto, že by zásah do softwaru vyšel na další peníze.

Řada přítomných akademiků ale nad tímto postupem Ústavního soudu kroutila hlavou. Nezdá se jim totiž důvodné, že došlo ke zrušení této povinnosti, a to ještě s odkazem na ochranu soukromí. „Překvapilo mě to,“ uvedl například docent Jan Wintr, kterému tento zásah nepřijde úplně šťastný a dostatečně odůvodněný. Ohrožení soukromí vidí snad v tom, že není úplně jasné, co se se všemi informacemi, které má stát v ruce, děje.

Babišův nejlepší nápad byl podvod, Čapí hnízdo je jen vrchol ledovce, říká jeho exnáměstek

sinfin.digital