Příští rok bude mít téměř 80 procent přípojek v síti CETIN dostupný rychlý internet

red

CETIN si před 3 lety vytyčil jasný cíl – být synonymem pro stabilní rychlý internet. Za dobu svého fungování navýšil své investice z původně plánovaných 22 na 27 miliard korun, aby došlo ke zrychlení pevného připojení pro uživatele po celé ČR. Před rokem byl spuštěn web Zrychlujeme Česko, kde si uživatelé mohou ověřit svou dostupnou rychlost připojení a plány na její navýšení v následujících sedmi měsících. Ke zvyšujícímu se počtu zrychlených domácností kromě zavádění nových technologií přispívá masivní výstavba FTTC, tedy zavádění optiky do předsunutých DSLAMů – uličních rozvaděčů, kterých CETIN za dobu svého fungování postavil již téměř 5000. Nyní CETIN oznámil, že už příští rok by mělo mít 79 % z celkových 3,8 milionu přípojek dostupnou rychlost minimálně 50 Mbit/s. Rychlost přesahující 100 Mbit/s bude příští rok dostupná na 54 % přípojek v síti CETIN, tedy více než 2 milionům českých domácností.

CETIN v uplynulém týdnu oznámil další výrazné zrychlení služeb ve své síti. Již téměř třetina přípojek dosáhne na rychlost alespoň 100 Mbit/s, což je třikrát více ve srovnání se stavem před dvěma roky. Na dalších 36 procentech přípojek je pak k dispozici rychlost alespoň 50 Mbit/s.

V září začal CETIN na vybraných rDSLAMech nasazovat vectoring. Jedná se o technologii podobnou té, používané k rušení okolního hluku ve sluchátkách, která umožní zvýšení rychlosti v řádu desítek procent. Další zlepšení přinese od příštího roku také bonding. Ten nabídne znásobení kapacity připojení spojením dvou linek do jedné. K vyšším rychlostem ale přispívá jednoduše i fakt, že čím více přibývá nových předsunutých DSLAMů, snižuje se vzájemné rušení přípojek v původních “tlustých” kabelech - dalo by se to přirovnat k tomu, že zhuštění silniční sítě vede k lepší propustnosti původních hlavních tras.

Na partnerském dni představil produktový manažer Robert Pešta další zajímavou technologickou novinku: “Do budoucna v CETINu plánujeme, že naše infrastruktura nebude zakončena telefonní zásuvkou, ale ethernetem. Chystané zařízení, kterému pracovně říkáme CETIN Broadband Terminator, bude stabilnější a výkonnější než průměrný dnešní modem, umožní řádově lepší diagnostiku a dohled, bude proto také bezpečnější a méně náchylné k poruchám. V neposlední řadě je toto řešení výhodné pro koncové zákazníky, kteří nebudou muset investovat do dražších routerů s podporou xDSL.”

Velké investice zrychlují dostupné připojení a odborná veřejnost to umí ocenit

CETIN v rámci sedmiletého investičního plánu postupně přináší podstatné zrychlení pro miliony domácností. Zatímco na jeho začátku, v roce 2015, bylo nejrychlejší připojení 40 Mbit/s, dnes má již milion domácností dostupnou rychlost 100 Mbit/s a vyšší a stále se zvyšuje počet lidí, kteří se mohou připojit rychlostí až 1 Gb/s. Cílem je dostat optiku co nejblíže k co největšímu množství lidí.

Stabilní rychlý internet po pevné lince přestává být poslední záchranou, ale naopak často první volbou. I proto CETIN před rokem spustil web www.zrychlujemecesko.cz, který pomáhá uživatelům zjistit, jakou rychlostí se mohou připojit a jestli se mohou v horizontu příštích sedmi měsíců těšit na lepší parametry připojení. Za rok fungování má web na kontě téměř 900 tisíc návštěv a bezmála 700 tisíc ověření pokrytí. Zájemci mohou na webu najít také spoustu informací o tom, jak celý projekt probíhá, jak funguje po technické stránce i všechny potřebné informace o obchodních partnerech, jejichž počet také roste.

Rozsáhlé investice do infrastruktury i způsob informování o zrychlených lokalitách ocenila odborná veřejnost v prestižní ceně českého internetu Křišťálová lupa a nominovala projekt Zrychlujeme Česko v kategorii Projekt roku 2018.

sinfin.digital