Rána z milosti pro zadluženou CEFC. Švýcaři a Katar vycouvali z miliardového prodeje části Rosněfti

lup

Zadlužená čínská CEFC dostává další tvrdou ránu. Švýcarská těžební společnost Glencore a katarský investiční fond QIA vycouvaly z dlouho dojednávaného prodeje podílu v ruské ropné firmě Rosněfť do rukou Číňanů. Velký obchod za skoro 200 miliard měl mimořádný význam ze strategického, ale i politického hlediska, protože se symbolicky dojednával na nejvyšší možné úrovni a měl být znakem nově nabytého partnerství Moskvy a Pekingu. Poté, co čínské úřady začaly vyšetřovat šéfa CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga kvůli podezření z rozsáhlé hospodářské kriminality, dostala se dojednávaná transakce do stádia hibernace a zástupci CEFC přestali s protistranou komunikovat. Teď je podle agentury Reuters nebo webu Financial Times celý obchod definitivně u konce.

Vyšetřování bývalého šéfa CEFC a stále ještě poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga naplno odkrylo finanční potíže i pofidérní praktiky čínské CEFC. Firma, která působí za vydatné podpory Hradu i v Česku, pak naskočila na spirálu potíží a ty se brzy promítly i do chystaného nákupu přibližně 14procentního podílu v Rosněfti.

Číňané se začali opožďovat se splátkami a postupně se zcela odmlčeli. Glencore i státní katarský investiční fond přesto dávaly najevo, že jsou otevření dohodě a počítaly s pokračováním obchodu. Podle staršího vyjádření šéfa Glencoru pokračování nákupu schválila čínská vláda, která skrze státní instituce do zadlužené CEFC v kritické chvíli rázně vstoupila.

CEFC už dva měsíce nevyplácí mzdy. Zaměstnancům nabízí odstupné, když dobrovolně odejdou

sinfin.digital