Spánkem k prosperitě? Západní ekonomiky ročně tratí miliardy dolarů, protože nenechají lidi pořádně vyspat

of

Spojené státy – 400 miliard dolarů. Japonsko, Německo, Kanada a Velká Británie – 680 miliard dolarů. Takové ztráty ročně utrpí velké ekonomiky kvůli tomu, že nenechají lidi pořádně vyspat. Nedostatek spánku vyvolává únavu, nepozornost a nesoustředěnost, která se negativně podepisuje na kvalitě a efektivitě práce, zjistil průzkum Rand Europe.

Nejde ale jenom o to, že špatně vyspalí lidé pracují hůř. Nastavení moderní ekonomiky vychází z toho, že člověk je schopen fungovat ve stavu permanentního deficitu. Tak tomu ale není. Nekvalitní spánek má přímou souvislost se zvýšeným výskytem obezity, vysokého krevního tlaku nebo srdečních chorob.

Studie, kterou provedla renomovaná společnost Rand Europe na vzorku více než šedesáti tisíc lidí ze západních ekonomik, zaměstnavatelé dělají jenom málo pro to, aby zlepšili způsob, kterým jejich zaměstnanci hospodaří se svým spánkem. Přitom jde o poměrně jednoduchý způsob, jak zefektivnit výrobu. Člověk nemusí být velký makroekonom, aby si spočítal, že vyspalý a zdravý zaměstnanec se vyplatí víc než ten, který se tak dlouho přepracovával, až skončil s infarktem na kapačce.

Cena, kterou zaměstnavatelé tratí na nezodpovědném přístupu k práci, se navíc bude při pokračování současného trendu zvyšovat. Pro Spojené státy tato ztráta bude představovat v roce 2020 až 468 miliard dolarů.

Ještě zajímavější jsou data o tom, jak se s nevyspáním mění produktivita práce. Dělník, který spí denně méně než šest hodin, má o 2,4 procenta nižší produktivitu práce než jeho vyspalý kolega. Na první pohled to není nijak mnoho; ročně už ale takto nevyspalý zaměstnanec ztrácí šest pracovních dní, přičemž pro celé Spojené státy už to dělá 1,23 milionu pracovních dnů.

sinfin.digital