Spojené státy jsou na cestě k ropnému boomu. Posílí to jejich ekonomickou diplomacii i dominanci

vkr

Pokud se potvrdí současný trend, Spojené státy se už během příštích pár let stanou největším světovým producentem ropy. A až se tak stane, bude to, jakoby trefily jackpot. Z pozice ropného suveréna a největšího těžaře černého zlata tím totiž sesadí Rusko, navíc na tom i vydělají a zabezpečí svou energetickou bezpečnost. Analytici předpokládají pozitivní přínos pro celý svět. Ten by se mohl mimo jiné projevit menšími výkyvy cen v případě politické nestability v některé zemi kartelu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Třeba ve Venezuele, Libyi nebo v Nigérii, tvrdí server New York Times

 

Vypadá to, že studená ropná válka mezi Spojenými státy a zeměmi OPEC je u konce. Že je dobojováno, rozhodnuto. Vítěz: Spojené státy, které jsou na nejlepší cestě stát se největším světovým producentem ropy. 

Nevraživost mezi producenty ropy vyplývala z ovlivňování ceny. Spojené státy v posledních několika letech výrazně zintenzivnily těžbu černého zlata, zejména z břidlicových ložisek. Za poslední dekádu se jejich výkon zvýšil o 100 procent, což mělo pochopitelně vliv na trh. Čím více ropy, tím větší tlak na pokles cen.

Trumpova hozená rukavice. V Davosu ukázal, že se dokáže ovládat. Komentář I. Záruby

sinfin.digital