Spojeným státům hrozí přehřátí ekonomiky a zvýšení zadluženosti, varuje šéfka MMF

ČTK

sto

Pozitivní i negativní dopady složité daňové reformy Spojených států dnes vyjmenovala v rozhovoru pro agenturu Reuters šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Poukázala zejména na krátkodobý hospodářský růst, který může vyústit v přehřátí americké ekonomiky a ve zvýšení zadluženosti.

Daňové škrty mohou zrychlit hospodářský vzestup USA v příštích třech letech, do roku 2020, o asi 1,2 procentního bodu, a to by mělo minimálně několik let přispívat k rozvoji globálního obchodu i celého hospodářství.

Zásadní daňová reforma, která snižuje zdanění podniků z 35 na 21 procent a řadu ustanovení zjednodušuje, splnila některá doporučení MMF ohledně zefektivnění a zjednodušení daňového systému. Podle Lagardeové však hrozí rozdmýchání inflace. „Protože tyto stimuly se projeví v růstu americké ekonomiky a protože tato ekonomika už teď pracuje na plnou kapacitu, mohou snadno přivodit její přehřátí a v souvislosti s tím vyústit v růst mezd a zvýšení inflace. To znamená zpřísnění měnové politiky a zvyšování úrokových sazeb,“ řekla.

KOMENTÁŘ: Volba Žantovského není náhoda, ale odraz měnících se poměrů. A varování pro ČSSD

sinfin.digital