Střední třída si na hypotéku ani nesáhne, ČNB chybovala, říká developer Evžen Korec

Ondřej Fér

Evžen Korec (61), generální ředitel developerské společnosti Ekospol, tvrdě kritizuje rozhodnutí České národní banky omezit dostupnost hypoték. ČNB podle Korce chybně přečetla situaci na trhu. Nedostatek bytů na trhu mají podle něj v rukou politici, kteří by měli zjednodušit podmínky pro schvalování stavebních projektů.

Česká národní banka předminulý týden oznámila zpřísnění podmínek pro získání hypotéky. Vy jste ji za to poměrně razantně zkritizoval. Co vás k tomu vedlo?

Zpřísnění podmínek pro získání hypoték, se kterým přišla Česká národní banka, by bylo opodstatněné, pokud by jejich ceny nekontrolovatelně rostly, a kdyby docházelo k tomu, čemu se populárně říká bublina.

Vy s tímto výkladem situace nesouhlasíte?

Zásadně nesouhlasím. A nejde jenom o mě. Stejně to hodnotí třeba Zdeněk Tůma, bývalý guvernér ČNB.

Když to není bublina, proč tedy podle vás tak rostou ceny nemovitostí?

Bytů je velmi málo, přičemž povolování stavby nových trvá mimořádně dlouho a je mimořádně obtížné. Nejsou dostupné stavební pozemky v přiměřených cenách. Navíc během posledních let došlo k zásadnímu nárůstu ceny stavebních prací. To všechno jsou příčiny nárůstu ceny nemovitostí, o bublinu ale opravdu nejde. Kroky České národní banky jsou neadekvátní tomu, co se ve skutečnosti odehrává.

ČNB vyhlásila lidem hypoteční válku, postavila se za spekulanty. Komentář Ondřeje Féra

sinfin.digital