Švagři, kteří díky žaluziím dobyli svět. EY Podnikateli roku v Moravskoslezském kraji jsou majitelé Isotry

raz

Začínali v malé garáží, dnes slaví úspěch za úspěchem. Dnes si majitelé rodinné firmy Isotra Bohumír Blachut a Erich Stavař připsali další. Společnost EY je vyhlásila podnikateli roku 2017 v Moravskoslezském kraji. Jejich firma je jedním z předních výrobců stínicí techniky v Česku i ve světě, produkuje žaluzie, rolety či markýzy a loňský obrat 770 milionů korun plánuje do tří let zvýšit na miliardu. 

Za 25 let firma švagrů vyrostla z bolatické garáže v továrnu s plochou přes 50.000 metrů čtverečních v Opavě, z deseti lidí je nyní 500 zaměstnanců. "Z těch prvních deseti, které jsme přijali před 25 lety, jsou čtyři ještě pořád u nás ve stavu," řekl Stavař.

Před lety se jim podle něj naskytla šance, kterou prostě museli "chytit za pačesy". „Koupili jsme napřed jeden stroj, nespali jsme před tím, jestli ho můžeme koupit, nebo ne, ale ten zájem byl tak obrovský, že jsme kupovali za měsíc druhý, za dva měsíce třetí a za tři měsíce čtvrtý. To se pak rozjelo, to prostě byla lavina. A bránit tomu vývinu by byla sebevražda, takže jsme to prostě museli využít," popsal Stavař.

USA sevřel „shutdown“. Co to je, kdo za něj může a kdy skončí? Odpovědi na 6 klíčových otázek

sinfin.digital