Trofej nejlepšího EY Podnikatele roku 2018 Zlínského kraje si odnesla společnost Kovárna VIVA a.s.

Info.cz

EY Podnikatelem roku 2018 Zlínského kraje se stal Čestmír Vančura, spolumajitel a ředitel pro strategický rozvoj společnosti Kovárna VIVA. Ta navazuje na baťovskou řemeslnou tradici a v současné době je jednou z nejmodernějších průmyslových kováren ve střední Evropě. Nezávislá porota ocenila u Čestmíra Vančury především jeho pracovitost, houževnatost a věrnost k tradici i kvalitu výrobků. 

K rozhodnutí vydat se vlastní cestou a začít podnikat došel Čestmír Vančura v roce 1991 při stáži v anglickém městě Iron Bridge, kde se kdysi rodila průmyslová revoluce. Jak sám říká, bylo to pro něj zlomové období. Přijal nabídku na převzetí kovárny ve Zlíně, přestože původní baťovský podnik založený v roce 1932 tehdy sužovaly existenční problémy.

Vančura dal dohromady tým nadšenců a v roce 1992 založili průmyslovou kovárnu VIVA. První roky byly obtížné, VIVA měla malé výrobní kapacity, minimum zkušeností i zákazníků. Vančura a jeho kolegové však správně odhadli, že jejich budoucnost spočívá ve spolupráci s automobilovým průmyslem, a pustili se do aktivního oslovování zákazníků.

Křetínský rozšířil majetek v Itálii. Jeho holding tam koupil elektrárnu na biomasu

sinfin.digital