Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Trump si pohněval mocnou lobby. Americká obchodní komora zahajuje kampaň proti jeho clům

Trump si pohněval mocnou lobby. Americká obchodní komora zahajuje kampaň proti jeho clům

Americká obchodní komora zahajuje kampaň proti clům zaváděným administrativou prezidenta Donalda Trumpa. Největší obchodní lobbistická organizace USA, která je obvykle blízkým spojencem Trumpových republikánů, se domnívá, že americký prezident riskuje globální obchodní válku. A ta se pak prý dotkne peněženek Američanů. Vyplývá to z materiálů obchodní komory, do nichž nahlédla agentura Reuters.

Kampaň analyzuje finanční dopady možných odvetných opatření jiných zemí na jednotlivé americké státy. Zpráva komory například odhaduje, že zasažen by mohl být vývoz z Texasu v hodnotě 3,9 miliardy dolarů (87,6 miliardy Kč). Texas každoročně prodá jen do Mexika maso za 321 milionů dolarů. A do Číny vyváží obilninu čirok za 494 milionů dolarů.

Tennessee exportuje do Číny auta za 202 milionů dolarů a do Evropy whisky v hodnotě 466 milionů dolarů. Odvetná cla by se mohla dotknout například i vývozu z Jižní Karolíny, podle komory by mohlo jít o tři miliardy dolarů. Jen do Číny tento stát vyváží auta za 1,9 miliardy dolarů.

Komora podle Reuters hodlá vynaložit miliony dolarů na letošní kongresové volby, aby pomohla ke zvolení podobně smýšlejícím kandidátům, kteří prosazují volný obchod, přistěhovalectví a snižování daní. Podpořila již takto uvažující kandidáty v republikánských primárkách.

Obchodní válka USA-ČínaObchodní válka USA-Čínaautor: INFO.CZ

Obchodní komora USA sdružuje tři miliony členů a historicky úzce spolupracovala s republikánskými prezidenty. V prosinci Trumpa pochválila za podpis zákona o snížení korporátní daně. Rostoucí napětí v mezinárodním obchodu ji ale postavilo do opozice vůči prezidentovi.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1