Turecko míří do měnové krize. Čechům tam ale zlevnilo pivo a cestovky hlásí růst zájmu o stovky procent

vkr

Turecká lira v pátek nalezla své nové dno. Měna oslabila na rekordní úrovně vůči americkému dolaru i vůči české koruně. Děje se tak poté, co se nedaří vyřešit diplomatickou rozmíšku se Spojenými státy kvůli zadržovanému americkému pastorovi. Měně nepomohla ani páteční zpráva deníku Financial Times, podle níž se Evropská centrální banka obává vlivu situace v Turecku na některé evropské banky. Od začátku letošního roku tak lira ztratila již třetinu své hodnoty a země míří do měnové krize, obávají se ekonomové. To však hraje do karet Čechům, pro které je Turecko jako dovolenková destinace stále populárnější. I kvůli levnějšímu pivu. 

Turecká lira zažívá volný pád. Od začátku roku umazala již třetinu své hodnoty a analytici se obávají vážných problémů. „Turecko nezadržitelně míří do své vlastní měnové krize,“ varuje hlavní ekonom firmy Cyrrus Lukáš Kovanda.

Aktuálně turecká měna reaguje na neúspěch vyjednávání se Spojenými státy. Ty na začátku srpna na Turecko uvalily sankce kvůli věznění evangelického pastora Andrewa Brunsona. 

Liru k zemi sráží i obavy, o kterých informuje zpráva deníku Financial Times. Ten s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že Evropská centrální banka je znepokojena tím, jaký vliv může mít situace v zemi na vybrané evropské banky – například BNP Paribas či UniCredit. A oslabování měny dále umocňuje odliv kapitálu ze země.

Turečtí agenti loví v cizině disidenty, v Mongolsku se pokusili o únos. Erdoganovi už přivezli stovku pronásledovaných

sinfin.digital