Účet za žluté vesty. Protesty připravily francouzské firmy o stamilionové tržby

ČTK

lup

Protivládní protesty, které od poloviny listopadu zachvátily Francii a neobešly se bez násilností, připravily francouzské firmy zhruba o 60 milionů eur (1,5 miliardy Kč) na tržbách. Informovala o tom agentura Reuters. Akce takzvaných žlutých vest proti vyšší dani z pohonných hmot a dalším reformám prezidenta Emmanuela Macrona nejvíce postihly kamenné obchody, jako je řetězec FNAC Darty, které musely o některých víkendech zavřít.

Akcie prodejce knih, hudebních nosičů a videoher FNAC Darty klesly po oznámení, že příjmy této firmy se kvůli zavřeným obchodům a menšímu přílivu zákazníků snížily o 45 milionů eur. O 15 milionů eur méně na letenkách utržila společnost Air France-KLM. Pro francouzsko-nizozemského dopravce to sice není významnější suma, nicméně i její akcie na oznámení zareagovaly poklesem.

"Mezi prvními a nejvíce zasaženými jsou firmy, které mají kamenné prodejny na nákupních třídách, jako je FNAC Darty. Pocítí je ale i jiní, například síť hotelů Accor, protože žluté vesty měly negativní vliv na pařížskou turistiku," řekla agentuře Reuters manažerka fondu Roche Brune Asset Management Meriem Mokdadová.

Na čísla z luxusních pařížských obchodních domů typu Le Bon Marché nebo LVMH, které měly v uplynulých dvou měsících zavřeno každý víkend, se teprve čeká.

sinfin.digital