Úrokové sazby budou dál šplhat nahoru. Zvyšovat se ale budou pozvolně, uvedl guvernér ČNB Rusnok

ČTK

raz

Zvyšování úrokových sazeb lze očekávat i v příštím roce. Bude to ale pozvolný a dlouhodobý vývoj. Na dnešním setkání lídrů českého exportu to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Zároveň uvedl, že aktuálně kurz koruny odpovídá výkonnosti české ekonomiky.

ČNB na počátku listopadu podruhé po ukončení kurzového závazku zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Rusnok tehdy uvedl, že rada ČNB může opět zvýšit úrokové sazby na jakémkoliv dalším měnovém zasedání, pokud to bude vyžadovat situace.

Rusnok dnes dále upozornil, že Česká národní banka byla třetí bankou po americkém Fed a kanadské centrální bance, která přistoupila k normalizaci úrokových sazeb. "Evropská centrální banka zatím od této politiky neustupuje (pozn. od uvolněné měnové politiky)... V tomto směru my tento vývoj předbíháme, považuji to za naši jistou výhodu. Tento trend bude pokračovat také v příštím roce, pokud se nestane nic mimořádného, co by bylo mimo naší prognózu. To znamená, že i v příštím roce lze očekávat postupný návrat k vyšším úrokovým sazbám. Já myslím, že to bude pozvolný a dlouhodobý vývoj," uvedl guvernér.

sinfin.digital